Blog
mrt 11

De betekenis en impact van memes in de moderne cultuur

Leestijd: 2 minuten

Als laatste aangepast op 14/03/2024 door Steffen Boskma

Hoe is de naam ‘meme’ ontstaan?
Hoe is de naam ‘meme’ ontstaan?


De naam ‘meme’ is bedacht door de Britse bioloog Richard Dawkins in zijn boek “The Selfish Gene” uit 1976. Hij gebruikte het woord om een idee, gedrag of stukje cultuur te beschrijven dat zich van persoon tot persoon verspreidt en evolueert.

De betekenis van ‘meme’


Dawkins baseerde het woord ‘meme’ op het Griekse woord ‘mimeme’, wat zoiets betekent als ‘dat wat wordt geïmiteerd’. Hij wilde hiermee benadrukken dat ideeën en culturele fenomenen zich op een vergelijkbare manier verspreiden als genen in de biologische evolutie.

Hoe wordt het woord ‘meme’ vertaald naar het Nederlands?
Vertaling van het woord ‘meme’ naar het Nederlands


Het Engelse woord ‘meme’ wordt in het Nederlands vertaald als ‘internetmeme’. Een internetmeme is een stukje internetcultuur dat zich online verspreidt via afbeeldingen, video’s, grappen of ideeën die snel viraal gaan en door veel mensen worden gedeeld.

Betekenis en populariteit van internetmemes


Internetmemes zijn een belangrijk onderdeel van de online cultuur geworden en spelen een grote rol bij het delen van humor, informatie en sociale kritiek. Door de snelle verspreiding en populariteit van internetmemes zijn ze niet meer weg te denken uit het dagelijks leven van veel mensen wereldwijd.

Is meme een afkorting?
Nee, meme is geen afkorting


Een meme is een cultureel fenomeen dat zich verspreidt via het internet, vaak in de vorm van grappige afbeeldingen, video’s of tekst. Het woord ‘meme’ is afgeleid van het Griekse woord ‘mimema’, wat ‘imitatie’ betekent. Het is dus geen afkorting, maar een term die gebruikt wordt om virale internetcontent te beschrijven.

De oorsprong en betekenis van het woord


Het concept van memes werd voor het eerst geïntroduceerd door Richard Dawkins in zijn boek ‘The Selfish Gene’. Hij gebruikte het woord om de verspreiding van culturele informatie te beschrijven. Hoewel memes vaak grappig en luchtig zijn, kunnen ze ook een diepere betekenis hebben en bijdragen aan de verspreiding van ideeën en waarden binnen de samenleving.

Hoe zou je het begrip ‘meme’ kunnen omschrijven?
Definitie van een meme


Een meme is een cultureel fenomeen dat zich verspreidt via het internet, vaak in de vorm van afbeeldingen, video’s of tekst die humoristisch, satirisch of herkenbaar zijn. Memes kunnen snel viraal gaan en worden gedeeld door mensen over de hele wereld.

Kenmerken van een meme


Kenmerkend voor een meme is dat het vaak een bepaalde boodschap, grap of idee communiceert op een creatieve en vaak simplistische manier. Memes kunnen verwijzen naar popcultuur, actuele gebeurtenissen of algemene menselijke ervaringen en zijn een belangrijk onderdeel geworden van de online communicatie.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *