Blog
mrt 07

Hoe Hotjar jouw website kan optimaliseren

Leestijd: 3 minuten

Als laatste aangepast op 07/03/2024 door Steffen Boskma

Wat houdt Hotjar precies in?
Wat is Hotjar?


Hotjar is een tool die website-eigenaren helpt om inzicht te krijgen in het gedrag van hun bezoekers. Met Hotjar kunnen gebruikers heatmaps, scrollmaps, en opnames van bezoekerssessies bekijken om te begrijpen hoe bezoekers zich gedragen op hun website.

Hoe werkt Hotjar?


Hotjar verzamelt data door middel van trackingcodes die op de website worden geïnstalleerd. Deze data wordt vervolgens geanalyseerd en gepresenteerd in overzichtelijke rapporten, waardoor website-eigenaren kunnen zien waar bezoekers vastlopen en hoe ze hun website kunnen optimaliseren voor een betere gebruikerservaring.

Hoe activeer je Google Analytics?
Google Analytics activeren op uw website


Om Google Analytics te activeren op uw website, moet u eerst een account aanmaken op de Google Analytics website. Vervolgens genereert u een trackingcode die u op elke pagina van uw website moet plaatsen.

Trackingcode installeren en controleren


De trackingcode kunt u eenvoudig installeren door deze te kopiëren en te plakken in de broncode van uw website. Controleer vervolgens of de trackingcode correct is geïnstalleerd door naar Realtime gegevens te gaan in uw Google Analytics account.

Op welke manier maak je gebruik van Hotjar?
Manier van gebruik van Hotjar


Hotjar wordt gebruikt om gedrag van gebruikers op een website te analyseren. Door middel van heatmaps, recordings en enquêtes krijgen we inzicht in hoe gebruikers navigeren en waar eventuele knelpunten liggen in de user experience.

Optimalisatie van de gebruikerservaring


Op basis van de data die we verzamelen met Hotjar, kunnen we gerichte aanpassingen maken om de gebruikerservaring te verbeteren. Zo kunnen we bijvoorbeeld de plaatsing van knoppen optimaliseren of de inhoud van pagina’s aanpassen voor een betere conversie.

Wat voor soort informatie kan worden verkregen via Google Analytics?
Soorten informatie via Google Analytics


Google Analytics biedt een breed scala aan informatie over websiteverkeer, zoals het aantal bezoekers, de herkomst van het verkeer, de meest bezochte pagina’s en de gemiddelde tijd die bezoekers op de site doorbrengen. Daarnaast kan het ook inzicht geven in het gedrag van gebruikers, zoals hoe ze navigeren op de site en welke acties ze ondernemen.

Diepte van informatie


Verder kan Google Analytics gedetailleerde demografische gegevens verstrekken over de bezoekers, zoals locatie, leeftijd en geslacht. Het kan ook informatie verschaffen over de gebruikte apparaten en browsers, zodat website-eigenaren hun site kunnen optimaliseren voor een betere gebruikerservaring. Kortom, met Google Analytics kunnen bedrijven waardevolle inzichten verkrijgen om hun online prestaties te verbeteren.

Is Hotjar kosteloos te gebruiken?
Hotjar is inderdaad kosteloos te gebruiken, maar met beperkte functionaliteiten.


Hotjar biedt een gratis Basic plan aan waarmee gebruikers heatmaps, sessie-opnames en enquêtes kunnen bekijken. Echter, voor meer geavanceerde functies zoals funnels en feedback formulieren is een betaald abonnement nodig.

Voor meer uitgebreide analyse mogelijkheden is een betaald abonnement vereist.


Hotjar’s betaalde abonnementen bieden extra functionaliteiten zoals onbeperkte heatmaps, sessie-opnames en enquêtes, evenals toegang tot geavanceerde functies zoals funnels en feedback formulieren. Het is dus afhankelijk van de behoeften van de gebruiker of een gratis of betaald abonnement het meest geschikt is.

Hoeveel moet er betaald worden voor Hotjar?
Hotjar prijs


Voor Hotjar zijn er verschillende prijsplannen beschikbaar, afhankelijk van de grootte van de website en de benodigde functionaliteiten. De prijzen beginnen bij €39 per maand voor het Basic plan en kunnen oplopen tot €589 per maand voor het Business plan.

Extra kosten


Naast het maandelijkse abonnementsgeld kunnen er extra kosten in rekening worden gebracht voor extra services of functies, zoals het aantal pageviews dat wordt geanalyseerd. Het is belangrijk om goed te kijken naar de specifieke behoeften van jouw website om te bepalen welk plan het meest geschikt is en wat de uiteindelijke kosten zullen zijn.

Wat voor voordelen biedt Google Analytics?
Voordelen van Google Analytics


Google Analytics biedt een schat aan informatie over het gedrag van websitebezoekers, waardoor bedrijven beter inzicht krijgen in hun doelgroep en hun online prestaties kunnen optimaliseren. Door het analyseren van data zoals verkeersbronnen, gebruikersinteracties en conversies, kunnen organisaties hun marketingstrategieën verbeteren en de gebruikerservaring op hun website optimaliseren.

Belang voor de Nederlandse markt


Voor Nederlandse bedrijven is het gebruik van Google Analytics essentieel om de effectiviteit van hun online marketingcampagnes te meten en te verbeteren. Door het bijhouden van belangrijke statistieken zoals bounce rates, conversieratio’s en paginaweergaven, kunnen organisaties gerichte beslissingen nemen om hun online aanwezigheid te versterken en hun doelstellingen te behalen.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *