Blog
mrt 29

Hoe je een PNG bestand kunt maken en bewerken

Leestijd: 4 minuten

Als laatste aangepast op 20/04/2024 door Malaika

Hoe Verschillen JPG en PNG van Elkaar?

Deze afbeelding biedt een duidelijk overzicht van 'JPG versus PNG' en hun verschillen in beeldverhoudingen en resoluties, een essentieel aspect voor digitale afbeeldingsformaten.

Als u een redacteur van afbeeldingen, fotograaf of een GEN Z-persoon bent, heeft u wel eens gehoord van verschillende afbeeldingsextensies. Maar heb je je ooit afgevraagd wat dit zijn? Waarom worden ze zo genoemd? En wat is het verschil tussen hen? Lees dus snel verder en ontdek het!

JPG

JPEG (Joint Photographic Experts Group) is een bestandsindeling die veel wordt gebruikt voor het opslaan van foto’s en afbeeldingen met veel kleurgradaties. Het comprimeert de bestanden om ruimte te besparen, maar dit kan ten koste gaan van de kwaliteit.

PNG

PNG (Portable Network Graphics) is een bestandsformaat dat verliesloos compressie gebruikt, wat betekent dat de kwaliteit van de afbeelding behouden blijft. Het ondersteunt transparantie en is daarom vaak de voorkeurskeuze voor afbeeldingen met scherpe lijnen of tekst.

Waarom lukt het mij niet om een PNG-bestand te openen?

Het kan zijn dat de bestandsassociatie van het PNG-bestand niet correct is ingesteld op jouw computer, waardoor het besturingssysteem niet weet met welk programma het bestand moet worden geopend.

Ontbrekende software

Mogelijk ontbreekt de juiste software om PNG-bestanden te openen op jouw computer. Zorg ervoor dat je een geschikt programma zoals een beeldbewerkingssoftware hebt geïnstalleerd om het bestand te kunnen bekijken.

Hoe kan je een afbeelding omzetten naar een PNG-bestand?

Stap 1: Gebruik een foto-editing programma

Om een afbeelding om te zetten naar een PNG-bestand, moet je eerst een foto-editing programma zoals Adobe Photoshop of GIMP gebruiken. Open de afbeelding in het programma en ga naar het menu waar je de optie vindt om het bestand op te slaan als een PNG-bestand.

Stap 2: Kies de juiste instellingen

Bij het opslaan van de afbeelding als een PNG-bestand, zorg ervoor dat je de juiste instellingen kiest zoals de kwaliteit en eventuele transparantie. Klik op opslaan en het programma zal de afbeelding omzetten naar een PNG-bestand. Nu is je afbeelding klaar om te worden gebruikt in verschillende digitale toepassingen.

Op welke manier kan ik een PNG bestand openen?

Een infografische weergave van software en tools die kunnen worden gebruikt voor het bewerken van 'JPG versus PNG' afbeeldingen, handig voor grafisch ontwerpers en content makers.

Manier 1: Met behulp van een grafisch programma

Een PNG-bestand kan worden geopend door een grafisch programma zoals Adobe Photoshop, GIMP of Paint.NET te gebruiken. Deze programma’s kunnen het PNG-bestand openen en bewerken, waardoor je de mogelijkheid hebt om afbeeldingen te bekijken, aan te passen en op te slaan.

Manier 2: Met behulp van een online converter

Een andere manier om een PNG-bestand te openen is door gebruik te maken van een online converter. Er zijn verschillende websites beschikbaar die PNG-bestanden kunnen omzetten naar andere bestandsindelingen, zoals JPG of PDF. Door het PNG-bestand te uploaden naar een van deze websites, kun je het bestand openen en downloaden in een andere indeling.

Welke van de twee, JPEG of PNG, biedt de beste kwaliteit?

Elke zin mag niet beginnen met “JPEG”. Zowel JPEG als PNG zijn veelgebruikte bestandsindelingen voor afbeeldingen, maar er zijn enkele essentiële verschillen in kwaliteit. Bij JPEG wordt compressie toegepast met verlies, wat kan resulteren in kwaliteitsverlies en artefacten, vooral bij hogere compressieniveaus. PNG daarentegen biedt een lossless compressie, wat betekent dat er geen kwaliteitsverlies optreedt bij het opslaan van afbeeldingen.

Conclusie: PNG biedt over het algemeen de beste kwaliteit

Hoewel JPEG handig is voor het verkleinen van bestandsgroottes en het behouden van een redelijke kwaliteit, is PNG de betere keuze voor afbeeldingen waarbij kwaliteit prioriteit heeft, zoals logo’s en illustraties. PNG-bestanden zijn over het algemeen scherper en hebben een betere kleurweergave dan JPEG-bestanden, waardoor ze de voorkeur genieten voor professioneel gebruik en afdrukken.

Welke van de twee is beter, JPG of JPEG?

Een illustratie die de voor- en nadelen van 'JPG versus PNG' afbeeldingsformaten uitbeeldt, met een focus op de toepassingen en kwaliteit van beide typen in de context van digitale media.

JPG is een veelgebruikt bestandsformaat vanwege de goede compressie van afbeeldingen, wat resulteert in kleinere bestandsgroottes en gemakkelijkere opslag en delen van foto’s. Het is ideaal voor online gebruik en het behoud van een goede beeldkwaliteit.

Voordelen van JPEG

JPEG is eigenlijk hetzelfde als JPG, maar sommige besturingssystemen en programma’s geven de voorkeur aan de extensie .jpeg. Het biedt dezelfde voordelen als JPG en is ook compatibel met de meeste apparaten en software. Het is dus vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur welke extensie je gebruikt.

Waarom zou je kiezen voor een PNG-bestand?

Een PNG-bestand is een goede keuze wanneer je transparantie nodig hebt in je afbeelding, zoals bij logo’s of afbeeldingen met overlappende elementen. Het formaat ondersteunt ook lossless compressie, waardoor de kwaliteit van de afbeelding behouden blijft zonder dat er informatie verloren gaat.

Daarnaast biedt een PNG-bestand de mogelijkheid om afbeeldingen met een hoge resolutie op te slaan, wat handig is voor professionals die werken met gedetailleerde graphics of fotografie. Het formaat is breed compatibel met verschillende software en browsers, waardoor de afbeelding consistent wordt weergegeven op verschillende apparaten en platforms.

Wat is de beste keuze tussen kwaliteit PNG en JPG?

Voordelen van PNG

PNG-bestanden behouden een hogere kwaliteit en scherpte van afbeeldingen, vooral bij afbeeldingen met tekst of lijnen. Dit maakt PNG de beste keuze voor afbeeldingen die gedetailleerde grafische elementen bevatten.

Voordelen van JPG

JPG-bestanden zijn over het algemeen kleiner in bestandsgrootte dan PNG-bestanden, waardoor ze sneller kunnen worden geladen op websites en minder opslagruimte in beslag nemen. Voor foto’s en afbeeldingen zonder transparante achtergrond kan JPG een betere keuze zijn vanwege de efficiëntie in bestandsgrootte.

Twee van de meest gebruikte bestandsformaten voor afbeeldingen zijn JPG en PNG, elk met verschillende voordelen afhankelijk van hoe ze worden gebruikt. Het comprimeren van foto’s zonder dat de bestandsgrootte te groot wordt, maakt JPG ideaal voor websites en sociale media. Maar voor transparante afbeeldingen, zoals logo’s en grafische ontwerpen, is PNG ideaal. Bij DeLinkBuilder.nl weten we dat het kiezen van het juiste bestandsformaat cruciaal is om de visuele kwaliteit van uw online content te verbeteren. We helpen en adviseren onze klanten bij het gebruik van deze formaten om hun website te verbeteren, waardoor elke afbeelding in de hoogst mogelijke kwaliteit wordt weergegeven.

Leave a reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *