Blog
mei 03

Gratis linkbuilding

Tegenwoordig kun je flinke bedragen kwijt zijn aan effectieve linkbuilding. Iets wat overigens geen weggegooid geld is als je voor de juiste bedrijven kiest, maar dat terzijde.

Er zijn bedragen bekend van websites die zonder blikken of blozen voor een link op een PR7 website enkele honderden euro’s per jaar vragen. Dat is natuurlijk van de zotte en ook niet nodig. Je kunt prima aan gratis linkbuilding doen als je leert om een beetje buiten de gebaande paden te denken.

De bekende manieren voor gratis linkbuilding

Kijk de meeste mensen kennen de manieren die voor de hand liggen, zo kun je bijvoorbeeld veelal op forums aan gratis linkbuilding doen door te reageren op berichten en hier je link in te plaatsen.

Een andere manier is om gast artikelen te schrijven. Dit artikel schrijf je voor niets en de website waar je artikel op komt te staan heeft er baat bij, maar er komt natuurlijk ook een link te staan naar jouw website.

Als derde ‘voor de hand liggende mogelijkheid’ heb je de reacties op blogs.

Meestal kun je daar ook een link plaatsen naar je eigen website.

Maar het grote nadeel van deze manieren is dat

1. Iedereen het toepast
2. Iedereen het gebruikt
3. Veelal de link wordt voorzien van de nofollow tag (http://support.google.com/webmasters/bin/answer.py?hl=nl&answer=96569 )

En met die laatste mis je toch een groot deel van het effect. Blijkbaar is niet alle effect met de rel tag teniet gedaan, maar toch.

Maak een WordPress template met een link

Wel een handige manier voor gratis linkbuilding is het maken van een WordPress template. Wanneer je een template maakt die er goed uitziet en die WordPress toelaat in het gratis template gedeelte van die site, dan bouw je ook aan links.

Gebruikers die namelijk aan de slag gaan met jouw template die zullen de link die jij in de footer hebt geplaatst laten staan. Dit is namelijk de plek waar jij een link naar jouw website kunt plaatsen.

Een dergelijke link is heel waardevol als er veel mensen jouw template gaan gebruiken.
En zoals je wellicht weet is WordPress de meest gebruikte software als het aankomt op het eenvoudig opzetten van een website.

In WordPress zijn er templates te vinden die meer dan 100.000 keer gedownload zijn… tel uit je winst.

Zeker als dergelijke websites het dankzij jouw theme goed gaan doen…

Een wikipedia pagina

Een tweede goede tip is het aanmaken van een wikipedia pagina over je eigen naam of bedrijf. Jij bent de expert en je kunt een eerlijk en goed verhaal schrijven over jezelf of je bedrijf waar niemand van kan zeggen dat het niet geplaatst mag worden….

Een link erbij is dan alleen maar logisch. Doe het niet op een reclame makende manier, maar gewoon feitelijk en recht door zee, precies zo als andere pagina’s ook aangemaakt zijn.

Wikipedia heeft als website een enorme waarde als er een link naar je website op komt te staan.

Je kunt vaak wel aan bekende onderwerpen ook een bijdrage leveren, maar zodra er een link in staat wordt dit vrij snel afgestraft als oneerlijke gratis linkbuilding en is de link zo weer weg.

Jouw verhaal, toch gratis linkbuilding…

Maar waarom zou iemand jouw pagina, die het verhaal van jouw bedrijf vertelt weghalen?

Succes met gratis linkbuilding waarmee je toch weer een stapje verder kunt komen!